Υποχώρηση Παπανδρέου στα εθνικά φοβάται ο Σαμαράς

Δευτέρα, 1 Μαρτίου 2010

ΕΝΤΟΝΑ ανήσυχος ως προς την πορεία των εθνικών θεμάτων εμφανίζεται ο Αντώνης Σαμαράς, καθώς όλες οι ενδείξεις, αλλά και οι πληροφορίες που φθάνουν στη Ρηγίλλης, συγκλίνουν στο ότι οι εξελίξεις των επόμενων μηνών κάθε άλλο παρά θετικές θα είναι για τα εθνικά συμφέροντα.

Μάλιστα, μετά τις πρόσφατες συναντήσεις του με τον πρωθυπουργό για τα ελληνοτουρκικά και με τον ειδικό μεσολαβητή του ΟΗΕ για το Σκοπιανό Μάθιου Νίμιτς, η ανησυχία του ενισχύθηκε. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας εκτιμά ότι, λόγω των οξυμμένων οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα, η διαπραγματευτική ισχύς της κυβέρνησης έχει αποδυναμωθεί, γεγονός που την καθιστά λιγότερο ανθεκτική στις έξωθεν πιέσεις. Αυτό το είχε επισημάνει ο κ. Σαμαράς και στη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, καλώντας τον στην ουσία να μεταθέσει χρονικά τη συζήτηση και τη διευθέτηση των κρίσιμων εθνικών ζητημάτων, προκειμένου να διαπραγματευτεί υπό καλύτερες συνθήκες.
Οι απαντήσεις που έλαβε τότε δεν τον καθησύχασαν, το αντίθετο θα λέγαμε. Οι πιέσεις αναμένεται να ενταθούν το επόμενο διάστημα, αρχής γενομένης από το ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, όπου θα συναντηθεί με τον Μπαράκ Ομπάμα. Λίγες εβδομάδες αργότερα θα μεταβεί στην Ουάσινγκτον και ο Ταγίπ Ερντογάν.
Την ίδια ώρα, η αίσθηση που επικρατεί σε διπλωματικούς κύκλους είναι ότι ο Γ. Παπανδρέου φέρεται διατεθειμένος να ακολουθήσει πιο ευέλικτη πολιτική, ακόμη και να επανεξετάσει τις λεγόμενες «κόκκινες γραμμές». Στα ελληνοτουρκικά, παρά τις αντιδράσεις που καταγράφονται στο εσωτερικό της χώρας, φαίνεται να διολισθαίνει σ’ έναν διμερή διάλογο με «ανοιχτή ατζέντα», και μάλιστα σ’ ένα ασφυκτικό χρονικά πλαίσιο (πληροφορίες κάνουν λόγο για 18μηνο), το οποίο έχει τεθεί από την πλευρά της Άγκυρας. Σύντομα θα ταξιδέψει στην τουρκική πρωτεύουσα ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας και αμέσως μετά αναμένεται να ανακοινωθεί η ημερομηνία επίσκεψης του τούρκου πρωθυπουργού στην Αθήνα.
Παράλληλα, κάθε άλλο παρά ήσυχοι νιώθουν στη Ρηγίλλης από τη συνάντηση του Αντ. Σαμαρά με τον Μ. Νίμιτς, την Παρασκευή. Ενδεικτικό αυτού είναι και το γεγονός ότι αμέσως μετά ο Δημήτρης Αβραμόπουλος έσπευσε να προειδοποιήσει την κυβέρνηση ότι οφείλει να μείνει σταθερή στις πάγιες εθνικές θέσεις και ότι δεν νοείται καμιά απομάκρυνση από αυτές. Στη Ρηγίλλης γνωρίζουν καλά ότι τόσο οι ΗΠΑ, όσο και ευρωπαϊκά κράτη πιέζουν την Αθήνα να γίνει πιο διαλλακτική έναντι των διεκδικήσεων των Σκοπίων, ώστε να βρεθεί η «επιθυμητή λύση» και η γειτονική χώρα να ενταχθεί σε ΝΑΤΟ και Ευρωπαϊκή Ένωση. Εκφράζονται μάλιστα φόβοι ότι η κυβέρνηση, στην προσπάθειά της να εξασφαλίσει οικονομική στήριξη, θα υποχωρήσει τελικώς στις πιέσεις.

Εξίσου προβληματισμένος επέστρεψε ο κ. Σαμαράς και από το ταξίδι του στις αρχές της εβδομάδας στη Λευκωσία. Η αμερικανική πλευρά, αλλά και ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, πιέζουν πρώτα την κυπριακή ηγεσία και σε δεύτερο επίπεδο την ελληνική πλευρά να αποδεχθούν μια λύση που θα είναι πιο κοντά στις θέσεις του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. Για τον λόγο αυτό, αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον Δ. Χριστόφια επισήμανε την ανάγκη ομοψυχίας και συστράτευσης (στην Κύπρο το μέτωπο δεν είναι πλέον αρραγές), προσθέτοντας ότι πρέπει να βρεθεί μια δίκαιη και βιώσιμη λύση, η οποία θα σέβεται το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Το Παρόν

2 σχόλια:

Ανώνυμος 1 Μαρτίου 2010 - 6:08:00 μ.μ. EET  

Μακάρι να κάνω λάθος αλλά έχω την εντύπωση πως πάμε γιά νέο Γουδί

Ανώνυμος 2 Μαρτίου 2010 - 4:39:00 μ.μ. EET  

Καταλάβατε τώρα γιατί περνάμε αυτή την οικονομική κρίση; Όταν δεχτούμε την ονομασία, θα έχουμε ξανά όσα χρήματα θέλουμε. Ξυπνήστε επιτέλους!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP