Απογραφή στην Αλβανία και στα Σκόπια.

Κυριακή, 14 Φεβρουαρίου 2010

Του Κ. Χολέβα

Μία απογραφή που ανακοινώθηκε και μία που δεν έχει γίνει ακόμη με αντικειμενικό τρόπο αξίζουν την προσοχή μας. Αναφέρομαι στην εξαγγελθείσα απογραφή πληθυσμού στην Αλβανία και στην ανάγκη να γίνει επιτέλους μία σοβαρή καταγραφή των εθνικών μειονοτήτων που κατοικούν στο κράτος των Σκοπίων.
Η Αλβανία ανακοίνωσε ότι θα διοργανώσει απογραφή του πληθυσμού της το 2011. Θα καταγράφεται η εθνική καταγωγή και το θρήσκευμα των υπηκόων της και έτσι θα μάθουμε για πρώτη φορά τον ακριβή αριθμό των ανθρώπων που ανήκουν στην ελληνική εθνική κοινότητα και των μελών της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Είναι σημαντικό να ενθαρρύνουμε τους Βορειοηπειρώτες να μεταβούν στην Αλβανία ειδικά για την ημέρα εκείνη ώστε να απογραφούν στην γενέθλια γη, εφ’ όσον διατηρούν την αλβανική υπηκοότητα.
Για την διεξαγωγή της απογραφής με δήλωση εθνότητας και θρησκεύματος η αλβανική κυβέρνηση απευθύνθηκε στην Ευρ. Ένωση των 27 κρατών και στο Συμβούλιο της Ευρώπης των 47 κρατών. Και οι δύο κορυφαίοι ευρωπαϊκοί Οργανισμοί ενέκριναν το αίτημα και τόνισαν ότι θα βοηθήσουν οικονομικά και οργανωτικά την απογραφή. Βλέπουμε ότι η Ευρώπη δεν έχει αντίρρηση στην καταγραφή του θρησκεύματος σε δημόσια έγγραφα σε αντίθεση με τις ελληνικές «Ανεξάρτητες» Αρχές, οι οποίες απαγορεύουν αυστηρά οποιαδήποτε τέτοια καταγραφή έστω κι αν γίνεται με τη θέληση του απογραφομένου (υπόθεση ταυτοτήτων). Μήπως τελικά στην Ελλάδα κάποιοι είναι ευρωπαϊκότεροι της Ευρώπης;

Στα Σκόπια οι μέχρι τώρα απογραφές της μετακομμουνιστικής περιόδου απαγόρευαν σε όσους είναι Έλληνες ή Βούλγαροι να το δηλώσουν. Πρέπει να πιέσουμε για μία σωστή καταγραφή με ευρωπαϊκή επιτήρηση. Η Ελλάς υποχρεούται να αναγνωρίσει και να προστατεύσει την καταπιεσμένη ελληνική μειονότητα .
Το 1992 η τότε Υφυπουργός Εξωτερικών Βιργινία Τσουδερού εκτιμούσε ότι 360.000 περίπου υπήκοοι των Σκοπίων έχουν ελληνική καταγωγή. Ο Σκοπιανός Πρόεδρος Κίρο Γκλιγκόροφ δήλωσε ότι στη χώρα του κατοικούν 100.000 Έλληνες και η δήλωση αυτή δημοσιεύθηκε στον ελληνικό Τύπο της 16-6-1993. Σε επίσκεψη συνεργείου της ΕΤ-3 προ ολίγων ετών πολλοί χωρικοί της ΦΥΡΟΜ φώναζαν ότι είναι Βλαχόφωνοι Έλληνες.
Καιρός είναι να μάθουμε πόσοι ακριβώς είναι οι ομοεθνείς μας.

http://www.diktyo21.gr

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP