Η Τουρκία δεν κατέχει εδάφη!

Παρασκευή, 5 Φεβρουαρίου 2010

Φιλοτουρκικό παραλήρημα του Αμερικανού Πρεσβευτή στην Άγκυρα

Είναι πιο κοντά στην Ευρώπη από την Κύπρο, δηλώνει, και μιλά για «ανησυχίες ασφάλειας» της Τουρκίας λόγω Κύπρου.


ΕΞΩΦΡΕΝΙΚΟ
«Η Τουρκία έχει κοινές αξίες με την Ε.Ε.»

Σε φιλοτουρκικό παραλήρημα -απόδειξη των τάσεων της αμερικανικής πολιτικής έναντι της Τουρκίας, αλλά και του Κυπριακού- προχώρησε ο Αμερικανός Πρεσβευτής στην Άγκυρα Τζέιμς Τζέφρι. Σε συνέντευξή του στην τουρκική εφημερίδα «Σαμπάχ», ο Αμερικανός διπλωμάτης δήλωσε ότι:

  1. Η Τουρκία έχει «θετικές προσεγγίσεις» στο Κυπριακό.
  2. Δεν έχει υπό κατοχή εδάφη γειτόνων της!
  3. Έχει «ανησυχίες ασφάλειας» στην Κύπρο.
  4. Είναι πιο κοντά στην Ευρώπη από την Κύπρο.
Ο Αμερικανός Πρεσβευτής δήλωσε αισιόδοξος για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, «διότι οι αξίες τους συμφωνούν», όπως είπε. Ανέφερε ότι στην Τουρκία «υπάρχει ένα δημοκρατικό πολιτικό σύστημα, παρόμοιο εκείνου της Δυτικής Ευρώπης», η χώρα είναι μέλος του ΝΑΤΟ και έχει «ενεργή και θετική δύναμη» στις διεθνείς σχέσεις.
Χαρακτήρισε τον Ερντογάν «έξυπνο πολιτικό» και τον Αρχηγό των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων Μπασμπούγ «υποστηρικτή της Δημοκρατίας». Ανέφερε ακόμη ότι η Τουρκία έχει στενές σχέσεις με όλες τις αραβικές χώρες, οι οποίες, σε μεγάλο ποσοστό, είναι σύμμαχοι της Δύσης και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την τελευταία όξυνση των τουρκο-ισραηλινών σχέσεων, ο κ. Τζέφρι υπογράμμισε ότι η ασφάλεια της περιοχής στηρίζεται στις ισχυρές σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ. «Θα ανησυχήσουμε, αν θα υπάρξει εξέλιξη που θα κλονίσει αυτές τις σχέσεις», είπε χαρακτηριστικά.
Συνεχίζοντας, υποστήριξε ότι «η Τουρκία, με την πολιτική που ασκεί για μηδενικά προβλήματα με τους γείτονές της, διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ασφάλεια στην περιοχή. Έχει μια θετική προσέγγιση στο Αφγανιστάν, στο Πακιστάν, στο Ιράκ, στον Καύκασο, στα Βαλκάνια και στην Κύπρο. Καταβάλλει προσπάθειες στο Ιράν και στη Συρία. Γιατί να μην παίξει μεσολαβητικό ρόλο μεταξύ Συρίας και Ισραήλ;» διερωτήθηκε.
Αναφερόμενος στους λόγους για τους οποίους η Τουρκία πρέπει να ενταχθεί στην Ε.Ε., ο Αμερικανός διπλωμάτης υποστήριξε τα ακόλουθα:

«Οι αξίες της Τουρκίας συμφωνούν με τις αξίες της Ε.Ε. Η Τουρκία είναι φιλειρηνική χώρα. Είναι δημοκρατική. Έχει ελεύθερη οικονομία. Δεν έχει υπό κατοχήν τους γείτονές της. Αποτελεί στοιχείο ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή. Έχει ανησυχίες ασφάλειας στην Κύπρο και στο Βόρειο Ιράκ. Πέραν αυτού, η Τουρκία από γεωγραφικής πλευράς είναι πιο κοντά στην Ε.Ε. απ' ό,τι η Κύπρος. Τι είναι, λοιπόν, εκείνο που θα κρατήσει την Τουρκία εκτός Ε.Ε.; Το γεγονός ότι η πλειοψηφία του πληθυσμού της είναι μουσουλμάνοι; Κατ' αρχήν είναι κοσμική κοινωνία. Δεύτερο, από πότε η Ε.Ε. αποφάσισε ότι είναι θρησκευτική κοινότητα;».

Θέλουν λύση τον Απρίλιο

Διπλωματικές πηγές στην Ουάσινγκτον, αναφερόμενες στις συνομιλίες που έχει εκεί ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Δημήτρης Δρούτσας, τόνιζαν ότι η αμερικανική πλευρά θεωρεί πως τώρα είναι η ευκαιρία για την επίλυση του Κυπριακού. Μάλιστα, ελπίζουν ακόμα πως είναι δυνατή η επίλυση του Κυπριακού μέχρι τον Απρίλιο.
Σε σχέση με τα ελληνοτουρκικά προβλήματα, οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν τον ελληνοτουρκικό διάλογο και την υιοθέτηση ενός «κώδικα συμπεριφοράς» στο Αιγαίο, για την αποφυγή θερμού επεισοδίου μεταξύ των δύο χωρών.
Υπενθυμίζεται ότι την υιοθέτηση τέτοιου κώδικα αποδέχθηκε ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου, στην απαντητική επιστολή του στον Ταγίπ Ερντογάν.
Ο Δημήτρης Δρούτσας είχε συναντήσεις με την Αμερικανίδα Υπουργό Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, τον ομόλογό του Τζέιμς Στάινμπεργκ, τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας και άλλους Αμερικανούς αξιωματούχους.
Σε δηλώσεις του για το Κυπριακό, μίλησε για «μια σημαντική φάση που διανύει το πρόβλημα σήμερα» και χαρακτήρισε ευπρόσδεκτη κάθε πρωτοβουλία του Γ.Γ. στο Κυπριακό.

Σημερινή


Eρώτηση 5/2/2009 : Θα προχωρήσει άραγε σε διάβημα για της απαράεκτες δηλώσεις του Αμερικανού πρέσβη το Ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών;

3 σχόλια:

Ανώνυμος 5 Φεβρουαρίου 2010 - 1:07:00 μ.μ. EET  

Καληνυχτα και καλο ξημερωμα...θα του ελεγα εγω..!Τι να περιμενεις ομως απο τους χαμπουγκεραδες!

Ανώνυμος 6 Φεβρουαρίου 2010 - 1:16:00 μ.μ. EET  

Για ποιο λόγο σας κάνουν εντύπωση οι δηλώσεις του Αμερικανού πρέσβη ?

Κοντζάμ Έλληνας Πρωθυπουργός διέλυσε το διπλωματικό status quo 35 ετών μέσα σε 3 μήνες, ξεκινώντας διάλογο εφ'όλης της ύλης και χωρίς προϋποθέσεις με την Τουρκία, με "καρότο" την ειρηνική συνύπαρξη των λαών και τη μείωση των (δικών μας) αμυντικών δαπανών. Κοντζάμ "ατσαλάκωτος" (βλέπε Δρούτσας) ανακάλυψε κοινή ιστορία και αξίες (sic) μετά από 3 1/2 ώρες φαγοπότι με τον Νταβούτογλου !

Κάτω από αυτό το πρίσμα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι τo Ελληνικό ΥΠ.ΕΞ. θα διατηρήσει την ΠΑΡΟΙΜΙΩΔΗ και ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ πλέον ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ του. Ούτε καν δελτία τύπου δε βγάζει για εσωτερική κατανάλωση. Άλλωστε, γιατί να αντιδράσει σε κάτι που δεν αναφέρει καν η "Καθημερινή" ή η "Ελευθεροτυπία" ?

Κατά την άποψή μου είναι πλέον προφανής η ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ επιθυμία και πρόθεση της Ελλάδας να αναλάβει ρόλο δορυφόρου της Τουρκίας. Με αυτή την ιδιότητα, θα λειτουργεί ως πολιορκητικός κριός, για λογαριασμό των Η.Π.Α. - Η.Β. και εις βάρος της Ε.Ε. (και της Ευρωζώνης). Κατ' αυτό τον τρόπο μπορεί να ερμηνευτεί το κατά τα άλλα ανεξήγητο (και Ελληνικής έμπνευσης) δόγμα εξημέρωσης του "θηρίου" με την ένταξή του στην Ε.Ε., καθώς επίσης και διάφορα άλλα μικρά και μεγάλα περιστατικά (π.χ. λαθρομετανάστευση, ΕΜΠΑΕ, νόμος περί ιθαγένειας, αδράνεια στα θέματα ΑΟΖ, παλινωδίες στις σχέσεις με τη Ρωσία, εκπαιδευτική πολιτική τύπου Ρεπούση-Δραγώνα κλπ).

Με άλλα λόγια, οι ΠΡΟΥΧΟΝΤΕΣ, ΚΟΤΖΑΜΠΑΣΗΔΕΣ και ΔΟΣΙΛΟΓΟΙ της Ελλάδας επιδιώκουν Αμερικανο-Βρετανική-Τουρκική κηδεμονία με Γαλλο-Γερμανικά δανεικά. Δυστυχώς η ΝΕΑ ΟΘΩΜΑΝΙΚΗ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ είναι ήδη εδώ και είναι πολύ κοντά στην τελική νίκη της, χωρίς καν να ρίξει έστω μία ντουφεκιά !

Εκείνο που δεν είναι ακόμα προφανές είναι αν οι Γάλλοι και οι Γερμανοί συμφωνούν να πληρώσουν το λογαριασμό και αν έχουν εν γένει κάποιο τρόπο αντίδρασης ! Ίσως αν σημειωνόταν προσέγγιση Γαλλίας - Γερμανίας - Ρωσίας ...

Ανώνυμος 6 Φεβρουαρίου 2010 - 2:19:00 μ.μ. EET  

Νομίζω δίνετε υπερβολική σημασία σε δηλώσεις πολιτικών. Ε και τι να έλεγε δηλαδή ο Αμερικανός πρέσβης στην Άγκυρα; Όχι ότι είναι σωστά, απλώς είναι ασήμαντα. Τη στιγμή μάλιστα που Έλληνες επισκέπτονται το μαυσωλείο του Κεμάλ, που ο Χριστόφιας συνομιλεί επί ίσοις όροις με τον Ταλάτ κτλ. κτλ.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP