Να μη ραγίσει η... βιτρίνα συμφώνησαν στην Τουρκία

Παρασκευή, 26 Φεβρουαρίου 2010

Η τρίωρη συνάντηση κορυφής μεταξύ του προέδρου της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ, του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου στρατηγού Ιλκέρ Μπασμπούγ κατέληξε χθες στην Αγκυρα σε μια συμφωνία για να μη «ραγίσει η βιτρίνα».

Στο κοινό ανακοινωθέν οι τρεις συμμετέχοντες εμφανίστηκαν καθησυχαστικοί: «Οι πολίτες πρέπει να είναι πεπεισμένοι πως τα θέματα θα διευθετηθούν σε συνταγματικό πλαίσιο και βάσει των νόμων. Είναι ανάγκη να ενεργήσουν όλοι με υπευθυνότητα ώστε να μην εξασθενήσουν οι θεσμοί στη διάρκεια αυτής της διαδικασίας » αναφέρεται. Ο ίδιος ο τούρκος πρωθυπουργός δήλωσε ότι η συνάντηση ήταν «ευχάριστη» και «πήγε πολύ καλά».

Αλλά ο στρατηγός Μπασμπούγ πέρασε μπροστά από τις κάμερες χωρίς να κάνει δηλώσεις, σφιγμένος και αφύσικα νευρικός. Οπως έχει άλλωστε δηλώσει, θεωρεί τις καταγγελίες κατασκευασμένες και τμήμα εκστρατείας ψυχολογικού πολέμου σε βάρος της αξιοπιστίας των Ενόπλων Δυνάμεων.

Μοναδικό θέμα συζήτησης ήταν οι καταιγιστικές εξελίξεις στο δικαστικό σίριαλ της υπόθεσης «Εργκενεκόν» και οι νέες ομαδικές συλλήψεις αξιωματικών που κατηγορούνται για εμπλοκή στο παρακρατικό σχέδιο πραξικοπήματος με τον κωδικό «Βαριοπούλα»- το οποίο προέβλεπε μεταξύ άλλων προβοκάτσιες και την πρόκληση «θερμού επεισοδίου» με την Ελλάδα.

Ο λόγος της αγωνίας, προφανής. Οι κεμαλιστές στρατηγοί έχουν εξοργιστεί από τις συνεχείς συλλήψεις συναδέλφων τους, απόστρατων και εν ενεργεία. Στην έκτακτη συνάντηση ζήτησαν ουσιαστικά τον λόγο από την πολιτική ηγεσία. Κατά πάσα πιθανότητα ο στρατηγός Μπασμπούγ αξίωσε τη συνάντηση προκειμένου να υποβάλει ένα φραστικό τελεσίγραφο στους ισλαμιστές πολιτικούς: ή σταματάτε τώρα τις διώξεις ή πάμε σε ολομέτωπη σύγκρουση. Και μπορεί η σημερινή ηγεσία του τουρκικού στρατού να ορκίζεται ότι η εποχή των πραξικοπημάτων παρήλθε ανεπιστρεπτί, αλλά ουδείς στη γείτονα ξεχνάει ότι οι στρατηγοί έχουν ανατρέψει τέσσερις κυβερνήσεις από το 1960.

Οι περισσότεροι αναλυτές δεν πείστηκαν από τις χθεσινές «χλιαρές» διαβεβαιώσεις: στην πραγματικότητα όλοι συμφωνούν ότι τα περιθώρια συμβιβασμού για την αποφυγή περαιτέρω κλιμάκωσης της έντασης και, γιατί όχι, ανοικτών «εχθροπραξιών» μεταξύ πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας, είναι σε αυτή τη φάση ιδιαίτερα περιορισμένα. Λίγοι βέβαια πιστεύουν ότι ο Μπασμπούγ θα βγάλει τα τανκς στους δρόμους- όμως τα σενάρια για νέο δικαστικό «πραξικόπημα» που θα αναγκάσει το κυβερνών κόμμα να προκηρύξει πρόωρες εκλογές πολλαπλασιάζονται ημέρα με την ημέρα.

Μ ε τις «Κασσάνδρες» συμφωνούν και οι τουρκικές αγορές, οι οποίες χθες σημείωσαν νέα μεγάλη «βουτιά» ως αποτέλεσμα της αυξημένης πολιτικής αβεβαιότητας. Ο γενικός δείκτης του τουρκικού χρηματιστηρίου υποχώρησε σημαντικά μετά το πέρας της σύσκεψης κορυφής, ενώ υπήρξαν μεγάλες πιέσεις και στο νόμισμα, με την τουρκική λίρα να σημειώνει νέο αρνητικό ρεκόρ επτά μηνών.

Αίσθηση προκάλεσε η προσαγωγή στο δικαστήριο- για να ανακριθούν για τη «Βαριοπούλα»των πρώην αρχηγών της Αεροπορίας και του Ναυτικού Ιμπραήμ Φιρτίνα και Οζντέν Ορνέκ η οποία μεταδόθηκε ζωντανά στην τηλεόραση, σοκάροντας την ασυνήθιστη σε τέτοια θεάματα τουρκική κοινή γνώμη.

Το Βήμα

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP