Τάσσος: "Δεν υπογράφω ούτε λογαριασμό του ξενοδοχείου"

Τετάρτη, 3 Φεβρουαρίου 2010

Τα παρασκήνια του Μπούργκενστοκ από τον Πέτρο Μολυβιάτη.
Ψευδαίσθηση διαπραγμάτευσης ήταν αυτό που έγινε στο ελβετικό θέρετρο το 2004.

«Στο χιονισμένο και αποκλεισμένο ελβετικό θέρετρο διαφυλάχθηκαν η αξιοπρέπεια, η τιμή και τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Διαφυλάχθηκαν τα δίκαια της Κύπρου και του Ελληνισμού». Με αυτές τις φράσεις, ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Πέτρος Μολυβιάτης, που μαζί με τον Τάσσο Παπαδόπουλο έδωσαν τη μεγάλη μάχη στο Μπούργκενστοκ, επιστέγασε τα συμπεράσματά του, από τις εφιαλτικές ώρες που έζησε η κυπριακή και ελλαδική αντιπροσωπία, αντιπαρατασσόμενες με την πείσμονα προσπάθεια των ξένων και τουρκικών συμφερόντων, να περάσουν το σχέδιο Ανάν.

Μιλώντας προχθές το βράδυ στο πολιτικό μνημόσυνο του Τάσσου Παπαδόπουλου, το οποίο διοργανώθηκε από το Κέντρο Μελετών Τάσσος Παπαδόπουλος, ο Πέτρος Μολυβιάτης περιέγραψε άγνωστες πτυχές εκείνων των στιγμών στο Μπούργκενστοκ. «Βρεθήκαμε» είπε, «μπροστά σε μια ιδιόμορφη διαδικασία, που ήταν ψευδαίσθηση διαπραγμάτευσης, με προκαθορισμένα χρονικά όρια και κυρίως μια προδιαγεγραμμένη επιδιαιτησία... Θυμάμαι, ότι αμέσως μόλις φθάσαμε στο Μπούργκενστοκ, βρεθήκαμε μπροστά σε μια πιεστική πρόταση του κ. Ντε Σότο. Προφανώς δεν μιλούσε μόνος. Επέμενε, όμως, φορτικά για τετραμερή συνάντηση. Ήταν μια άμεση και ανοικτή πίεση, που στρεφόταν αποκλειστικά και μόνο προς τη δική μας πλευρά. Όλοι γνωρίζουμε, άλλωστε, ότι η τετραμερής διαπραγμάτευση ήταν και παραμένει μια σταθερή τουρκική επιδίωξη. Επιχειρούσαν, δηλαδή, να μας εκθέσουν ως αδιάλλακτους σε ένα καλά σχεδιασμένο «blame game».

O κ. Μολυβιάτης τόνισε ότι οι περιστάσεις απαιτούσαν σύνεση και τόλμη. «Ο Τάσσος Παπαδόπουλος», σημειώνει, «τα συνδύαζε και τα δύο στον ύψιστο βαθμό. Δεν χρειάστηκαν παρά μόνο ελάχιστα λεπτά συνομιλίας μεταξύ μας, για να αποφασίσουμε την άμεση απόρριψη της πρότασης και της πίεσης που αυτή υπέκρυπτε».

Ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας τόνισε ότι από την πρώτη στιγμή τα μηνύματα ήταν ξεκάθαρα. «Η αρνητική έκβαση των υποτιθεμένων εκείνων συνομιλιών οδηγούσε σε προσχεδιασμένη επιδιαιτησία. Δεν ήταν, άλλωστε, τυχαία η στάση που τηρήθηκε απέναντι στην πρότασή μας για μια μικρή αναβολή του δημοψηφίσματος. Ζητήσαμε παράταση των διαβουλεύσεων για ένα μήνα, προκειμένου να υπάρξει μια ακόμα προσπάθεια και ευκαιρία να επιτευχθεί συμφωνία. Η πρότασή μας δεν έγινε δεκτή. Δεν κάναμε και εμείς δεκτό το τελεσίγραφό τους. Δεν γινόταν αλλιώς».
Ο Πέτρος Μολυβιάτης θυμάται ότι τον ρώτησε ο Κόφι Ανάν, «για ποιο λόγο θα έπρεπε να αναβληθεί το δημοψήφισμα». «Απάντησα, διότι απλά το Σχέδιό σας στις 24 Απριλίου θα είναι νεκρό». Και προσθέτει: «Όσο και αν φαίνεται περίεργο, κανείς, εκτός από εμάς, δεν έδειχνε να πιστεύει ότι θα απερρίπτετο το σχέδιο Ανάν».

Ο κ. Μολυβιάτης ανέφερε ότι τις τελευταίες μέρες στο Μπούργκενστοκ κυκλοφορούσε μία φήμη ότι θα προετείνετο να υπογραφεί όχι το Σχέδιο Ανάν αλλά κάποιο κείμενο, μεταβατικό ή μη. «Όταν, λοιπόν, ερώτησα τον Τάσσο Παπαδόπουλο αν θα υπέγραφε ένα τέτοιο κείμενο, μου απάντησε: "Κάτω από αυτές τις συνθήκες, εγώ, πριν φύγουμε από εδώ, δεν υπογράφω ούτε το λογαριασμό του ξενοδοχείου"».

Αμέσως μετά την απόρριψη του Σχεδίου Ανάν, προσθέτει ο κ. Μολυβιάτης, ο Τάσσος Παπαδόπουλος δέχθηκε μιαν άνευ προηγουμένου συντονισμένη και κατάφωρα άδικη προσωπική επίθεση, με πρωταγωνιστές «ορισμένα ισχυρά μέλη της κατά τα λοιπά, "αδέκαστης" διεθνούς κοινότητας». Παραθέτει, όμως, μιαν αποκαλυπτική δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών της Ισπανίας Μιγκουέλ Μορατίνος, ο οποίος δήλωσε ότι «λίγοι είναι οι δυτικοί ηγέτες που διάβασαν το Σχέδιο Ανάν αναλυτικά».

Δύο ισχυρά όπλα

Αναφερόμενος στη σημερινή θέση του Κυπριακού, ο Πέτρος Μολυβιάτης τόνισε ότι η Κύπρος και η Ελλάδα διαθέτουν δύο πολύ ισχυρά διαπραγματευτικά όπλα: Τη συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ε.Ε. και το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της 24ης Απριλίου 2004. Και υπογράμμισε ότι η όποια λύση πρέπει να είναι εναρμονισμένη με τις αρχές και τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και να είναι καλύτερη από το απορριφθέν σχέδιο Ανάν. «Πιστεύω ακράδαντα», τόνισε, «ότι κυρίως χάρις στη συμμετοχή μας στην Ευρώπη, ο κυπριακός Ελληνισμός κρατάει την τύχη στα ίδιά του τα χέρια. Μπορεί και πρέπει να αποφασίσει ο ίδιος για το μέλλον του. Χωρίς να φοβάται ότι θα τιμωρηθεί, αν η απόφασή του δεν αρέσει σε κάποιους».
Ο κ. Μολυβιάτης υπενθύμισε τις φωνές που προέβλεπαν, τότε, καταστροφικές συνέπειες αν απερρίπτετο το Σχέδιο Ανάν. «Θυμόμαστε όλοι», πρόσθεσε, «ότι το Σχέδιο εκείνο υποστηριζόταν, πράγματι, από σχεδόν όλες τις Μεγάλες Δυνάμεις. Και όμως. Καμία συνέπεια δεν υπέστη ούτε η Κύπρος ούτε η Ελλάδα, όταν απερρίφθη από τον κυπριακό Ελληνισμό. Βέβαια, είχαν γίνει τότε οι κατάλληλοι διπλωματικοί χειρισμοί. Και οι χειρισμοί εκείνοι εστηρίζοντο στον ακρογωνιαίο λίθο της Ευρώπης. Εστηρίζοντο στο σεβασμό της βούλησης των λαών. Εστηρίζοντο σε μιαν αρχή που ισχύει αναμφίβολα και σήμερα».

Εχθρός μας δεν είναι ο χρόνος, αλλά τα λάθη μας

Απαντώντας στο «αιώνιο ερώτημα», όπως το χαρακτήρισε, «για ποιον εργάζεται ο χρόνος;», ο κ.Μολυβιάτης τόνισε:
«Αν θέλουμε να κυριολεκτούμε, ο χρόνος δεν εργάζεται, ιδιαιτέρως, για κανέναν. Ο χρόνος κυλάει το ίδιο για όλους. Για μεν τους ανθρώπους είναι ανηλεής, χωρίς εξαίρεση για κανέναν. Για δε τους λαούς, αφήνει στη δική τους βούληση πώς θα τον αξιοποιήσουν. Λαμπρό παράδειγμα για την αλήθεια αυτή είναι η ίδια η Κύπρος. Η οικονομική ανάπτυξη και η πρόοδός της. Όταν απέκτησε την ανεξαρτησία της το 1960, ήταν μια από τις φτωχότερες χώρες της περιοχής. Πενήντα χρόνια μετά είναι μία από τις πλουσιότερες».
Ο Πέτρος Μολυβιάτης υπογράμμισε ότι ο χρόνος τρέχει υπέρ εκείνου ο οποίος ξέρει να τον αξιοποιεί. «Θα μου επιτρέψετε, λοιπόν, να πιστεύω ότι ο μεγαλύτερος εχθρός μας δεν είναι ο χρόνος. Είναι τα λάθη μας. Τα λάθη μας, τα τραγικά και απίστευτα λάθη μας, εκμεταλλεύθηκαν όσοι επεβουλεύοντο την Κύπρο για να επιτύχουν τα σχέδιά τους. Τα λάθη της Κύπρου και της Ελλάδας».

Σημερινή

7 σχόλια:

Ανώνυμος 3 Φεβρουαρίου 2010 - 4:54:00 μ.μ. EET  

σε αντιδιαστολή με τα ανθρωπάκια που μας κυβερνούν..

flanker7 3 Φεβρουαρίου 2010 - 5:16:00 μ.μ. EET  

Πολλές φορές λέω, και το πιστεύω, ότι κάθε λαός έχει τους ηγέτες που του αξίζουν. Μία εξαίρεση, που επιβεβαιώνει τον κανόνα, ήταν ο Τάσσος Παπαδόπουλος.
Δεν μας άξιζε ο Τάσσος, αλλά ο Θεος, μέσα στην απέραντη Σοφία Του, προνόησε να τον έχει εκεί τον Απρίλη του 2004, να μας πιάσει από το αυτί για να διασώσουμε τον Ελληνισμό της Κύπρου που επιβιώνει μόνο μέσα στην Κυπριακή Δημοκρατία. Και, αφού είπε το ΟΧΙ, και το είπαμε κι εμεις, αφού είχε εκπληρώσει την αποστολή του στο ακέραιο, τον πήρε κοντά Του. Καθ΄ ότι δεν έιμαστε άξιοι να έχουμε τέτοιο ηγέτη. Εμάς μας αξίζουν προεδρίες Χριστόφια και "αντιπολιτεύσεις" Αναστασιάδη. Και "Εθνικά Κέντρα¨Γιωργάκη...

Ανώνυμος 3 Φεβρουαρίου 2010 - 7:44:00 μ.μ. EET  

θυμάμαι τις πιέσεις που είχαν ασκηθεί ιδιαίτερα μέσα από 'επιστημονικά άρθρα' μελών του ΕΛΙΑΜΕΠ (Κουλουμπής, Τσούκαλης, Βερέμης, Ντόκος) να γίνει δεκτό το σχέδιο Ανάν. Τώρα πρέπει χαίρονται για έναν άλλο λόγο: σύμφωνα με δημοσίευμα της Εφημερίδας το ΠΑΡΟΝ της Κυριακής (31/1/2010) η σύζυγός του Τσούκαλη, προέδρου του ΕΛΙΑΜΕΠ διορίστηκε ειδική γραμματέας Αξιοποίησης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και άρα μπορεί...το ΕΛΙΑΜΕΠ...ρωτά ο δημοσιογράφος του ΠΑΡΟΝ: "Μήπως και είναι προβληματική η συνύπαρξη αυτή καθώς το ΕΛΙΑΜΕΠ χρηματοδοτείται από το ΥΠΕΞ και συγχρόνως επιδοτείται και από ευρωπαϊκά προγράμματα?"

enkripto 3 Φεβρουαρίου 2010 - 7:53:00 μ.μ. EET  

με πρόλαβες ανώνυμε φίλε..ετοιμαζόμουν να ανεβάσω την κυριακάτικη στήλη Υπουργείο Εξω(φρεν)ικών η οποια μιλάει για τον εν λόγω διορισμό

Ανώνυμος 3 Φεβρουαρίου 2010 - 9:37:00 μ.μ. EET  

o Τασσος δεν πηγε ποτε στα κατεχομενα, μπορει να πηρε πατριωτικη θεση στις συμφωνιες Ζυριχης Λονδινου και στο σχεδιο Αναν(γνωριζοντας οτι τη επομενη θα ηταν απο δημαρχος κλητηρας) αλλα αυτός
επι κυβερνησης του
δεν αγορασε ουτε ΕΝΑ οπλο για τον εξοπλισμο της Εθνικης Φρουρας

Δεν πραγματοποιηθηκε κανενα ετος η ασκηση Νικηφορος

εβαλε εναν αντιστοιχο παυλοπουλο υπουργο Εσωτερικων τον διεθνιστη Συλικιωτη ενω θα μπορουσε να το αποφυγει.

διοργανωσε το κομμα του αντικατοχικες εκδηλωσεις στα σταδια και οχι στο οδοφραγμα.

ΕΚΑΝΕ ΤΟ ΛΑΘΟΣ ΚΑΙ εδωσε στα πλαισια των ΜΟΕ, 120.000 διαβατηρια & ταυτοτητες στους Τ/κ δινοντας την δυνατοτητα στους Τ/κ μενοντας στα κατεχομενα να εχουν οφελη και απο το νομιμο κυπριακο κρατος.

δωρεαν ιατροφαρμακευτκη περιθαλψη στους Τ/κ στα δημσια νοσοκομεια και να εξηπυρετουνται κατα προτεραιοτητα.

διορισε βαφτιστηρια και κουμπαρους του(Ηλιαδης κτλ) σε νευραγλικες θεσεις οργανισμων και υπουργειων (σαφως και ειχαν τα προσοντα) αλλα επρεπε να ηταν πιο συγκρατημενος.

δηλαδη μιλαμε για εθνικα σφλαματα τωρα οχι κατι απλα..
αυτα τα ενδεικτικα....

και αν δεν με πιστευετε ρωτηστε και τον φιλο σας το Λαζαρο Μαυρο που τον διαβαζετε να σας τα επιβεβαιωσει.

Ανώνυμος 3 Φεβρουαρίου 2010 - 10:38:00 μ.μ. EET  

"διορισε βαφτιστηρια και κουμπαρους του(Ηλιαδης κτλ) σε νευραγλικες θεσεις οργανισμων και υπουργειων (σαφως και ειχαν τα προσοντα) αλλα επρεπε να ηταν πιο συγκρατημενος."

Αφού είχαν τα προσόντα, όπως λες, γιατί να μην τους βάλει;

Επίσης, διακρίνω μία αντίφαση στο "έπρεπε να ήταν πιο συγκρατημένος": είτε έκανε λάθος διορίζοντας ανθρώπους χωρίς προσόντα (άρα δεν τίθεται θέμα αυτοσυγκράτησης, αλλά δεν έπρεπε να το κάνει καθόλου), είτε διόρισε σωστά ανθρώπους με προσόντα (οπότε που κολλάει η "συγκράτηση");


Σχετικά με το θέμα παροχής διαβατηρίων κλπ. σε τουρκοκύπριους (και υπό την προϋπόθεση ότι έγινε ελεγχος και πήγαν πράγματι σε τουρκοκύπριους, και όχι σε εποίκους) δεν βλέπω που είναι το λάθος. Έτσι δείχνει έμπρακτα, ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, παρά την κατοχή μέρους του εδάφους της, εξακολουθεί να είναι το κυρίαρχο κράτος πάνω σε όλους τους πολίτες του, ελληνοκύπριους και τουρκοκύπριους. Αν δεν το εκανε, θα αναγνώριζε έμπρακτα την διχοτόμηση και τους τουρκοκύπριους (στους οποίους θα αρνιόταν να δώσει διαβατήρια) ως πολίτες τρίτου (τουρκοκυπριακού) κράτους.
Αντίθετα, με την κίνηση του αυτή, οι τουρκοκύπριοι που έκαναν αίτηση, πήραν διαβατήριο Κυπριακής Δημοκρατίας και το χρησιμοποιούν, αναγνωρίζουν έμπρακτα την Κυπριακή Δημοκρατία, και όχι το ψευδοκράτος, ως κράτος.

Ανώνυμος 4 Φεβρουαρίου 2010 - 8:47:00 π.μ. EET  

Όπως βλέπετε ο μένος για την διαφύλαξη της Κυπριακής Δημοκρατίας με το πανίσχυρο εκείνο ΌΧΙ που έμεινε και τους στοιχείωνει ακόμη, νεο-ανανιστές δεν μπορούν να πιστέψουν τι έχασαν και πως και νεκρό βρίσκουν πρωστά τους τις παρενέργειες των πράξεων του

Περαστικά
Βαρόμετρο ΑΝΤ1 η απάντηση σε όλους σας για τα πιστεύω του Κυπριακού Λαού

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP