Το μεγάλο ψαλίδι στον Στρατό

Δευτέρα, 22 Φεβρουαρίου 2010

Του Λουκά Δημάκα

Λουκέτο στο 30% των στρατιωτικών μονάδων, απόσυρση επίσης του 30% των πιο παλαιών από τα κύρια στρατιωτικά μέσα όπως τανκς, πυροβόλα, οχήματα κ.ά. και ψαλίδι κατά περίπου 25% στις θέσεις στρατηγών ετοιμάζει το υπουργείο Άμυνας για τον Στρατό Ξηράς.
Στην ανάγκη ριζικής αναδιοργάνωσης του στρατεύματος- που ήδη επεξεργάζεται το Γενικό Επιτελείο Στρατού- οδηγήθηκε το υπουργείο Άμυνας, λόγω των νέων επιχειρησιακών αναγκών που έχουν προκύψει από τις σύγχρονες μορφές απειλών (σημ Ενκρυπτώ: θού κύριε..) , αλλά και τη στρέβλωση που υπέστη η δομή του την τελευταία εξαετία, καθώς εγκαταλείφθηκε στη μέση η επιχειρούμενη μετεξέλιξη του 2000- 2001. Παράλληλα, την ανάγκη αλλαγής της δομής και του όγκου επιταχύνει, όπως επισημαίνει αρμόδια πηγή του υπουργείου Άμυνας, η τρέχουσα οικονομική συγκυρία στα δεδομένα της οποίας πρέπει να εναρμονιστούν και οι ένοπλες δυνάμεις.

Χωρίς... προσωπικό

Η έμφαση έχει δοθεί, σύμφωνα με την ίδια πηγή, στην κατάργηση ή συγχώνευση μονάδων και σχηματισμών που σήμερα, σε απόλυτο αριθμό, ξεπερνούν τις 850. «Υπάρχουν μονάδες σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας χωρίς, ουσιαστικά, προσωπικό και απειλή, αλλά με αρκετό οπλισμό», λέει και προαναγγέλλει ότι τα πλέον παλαιά από τα τανκς, τα πυροβόλα και άλλα κύρια οπλικά συστήματα, αλλά και μεγάλος αριθμός οχημάτων θα πάρει «φύλλο πορείας» για την... υψικάμινο της Χαλυβουργικής!

Κατά τον ίδιο αξιωματούχο του υπουργείου και οι δύο αυτές κατηγορίες- μονάδες και οπλικά συστήματα- στο τέλος της αναδιοργάνωσης θα είναι μικρότερες κατά περίπου 30%.

Η κατεύθυνση πάνω στην οποία δουλεύει το ΓΕΣ είναι ο δραστικός περιορισμός των μη επιχειρησιακών μονάδων (π.χ. περιττών κέντρων εκπαίδευσης, ογκωδών μονάδων στην ηπειρωτική Ελλάδα, μη αναγκαίων ενδιάμεσων επιτελείων κοκ) και η αριθμητική και ποιοτική συμπλήρωση όλων των μάχιμων μονάδων.

Στρεβλώσεις έχει δημιουργήσει, σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου Άμυνας, και η τακτική «πετάω την μπάλα στην εξέδρα» που εφάρμοσε η κυβέρνηση της Ν.Δ. όσον αφορά εξοπλιστικές εκκρεμότητες. Π.χ. η μη επίλυση του θέματος των πυρομαχικών για τα 170 νέα τανκς Leo2 Ηel αναγκάζει το ΓΕΣ να διατηρεί πληρώματα και για τον νέο τύπο (με άσφαιρα άρματα!) και για τον παλαιό Μ-60 που θα αποσυρθούν αμέσως μετά τον εξοπλισμό των νέων. Το ίδιο ίσχυε π.χ. και για τα νέα Απάτσι που, ενώ είχε δημιουργηθεί ολόκληρο τάγμα, δεν παραλαμβάνονταν επί σχεδόν 3 χρόνια!

Αμέσως αναμένεται να αποσυρθούν και τα ρυμουλκούμενα πυροβόλα Μ-114 και εκατοντάδες οχήματα.

Θα μειωθούν... τα αστέρια

Όσον αφορά τον αριθμό των ανώτατων αξιωματικών (αντιστράτηγοι, υποστράτηγοι, ταξίαρχοι), η Ελλάδα κατέχει μάλλον το ρεκόρ σε ποσοστό ανάλογα με το στράτευμα που διαθέτει. Το υπουργείο βλέπει ως ικανοποιητικό τον αριθμό 9 αντί 12 αντιστρατήγων που είναι σήμερα- με ανάλογες μειώσεις και στους άλλους βαθμούς με τα πολλά αστέρια.

ΣΤΗ... ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗ
Μεγάλος αριθμός οχημάτων θα πάρει «φύλλο πορείας» για την υψικάμινο της Χαλυβουργικής

Σε βάθος 2 - 3 χρόνων οι αλλαγές

ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ στον Στρατό Ξηράς- που θα επιδιωχθεί να γίνουν σε βάθος 2- 3 ετώνδεν είναι, σύμφωνα με έμπειρο στέλεχος του υπουργείου, εύκολες. Ήδη παραδέχεται ότι σε διάφορα επίπεδα του στρατεύματος διαπιστώνονται στην επιτελική επεξεργασία αγκυλώσεις παρωχημένες νοοτροπίες και διστακτικότητα, αν και η ηγεσία του ΓΕΣ αισιοδοξεί ότι το υπό διαμόρφωση μοντέλο «θα καλύπτει» τον επιδιωκόμενο σκοπό. Αντιδράσεις περιμένει το υπουργείο και από τοπικά (ή και κομματικά) συμφέροντα.

Για να εξηγήσει τις εγγενείς δυσκολίες που αναμένει το υπουργείο από «τα διαφόρων μορφών κατεστημένα», αρμόδιος αξιωματούχος επικαλείται τις ανεπιτυχείς προσπάθειες που έκανε ο πρόεδρος Μιτεράν στη δεκαετία του ΄80 προκειμένου να αναδιοργανώσει τον γαλλικό στρατό. Τελικά έδωσε εντολή και το βασικό σχέδιο υλοποιήθηκε από το πολιτικό επιτελείο και το υπουργείο Οικονομικών.

Τα Νέα

3 σχόλια:

Ανώνυμος 22 Φεβρουαρίου 2010 - 2:11:00 μ.μ. EET  

Τα παλαιότερα άρματα, πυροβόλα κλπ. αντί να τα αποσύρουν δε θα μπορούσαν να τα πουλήσουν; (πιθανόν σε χαμηλές τιμές και σε αναπτυσσόμενες χώρες)

το πλάνο ακούγεται καλό ΑΝ αποπερατωθεί πλήρως βάσει των αρχών που περιγράφονται και με κριτήριο το αξιόμαχο και του Στρατού αλλά και αυτό που αγγλόφωνοι ονομάζουν efficiency (αποδοτικότητα).

ΠΚΠ

Ανώνυμος 23 Φεβρουαρίου 2010 - 11:41:00 π.μ. EET  

Καλά όλα αυτά.Με την επάνρωση των μονάδων τι θα γίνει.Στον Έβρο το ποσοστό ειναι 50% περίπου μην μιλήσω για το εσωτερικό.΄Στα ΚΑΑΥ είναι 120%.Τουλάχιστον στα ΚΑΑΥ περιοχής ευθήνης του ΓΣΣ.Από τους δε στρατεύσιμους το 20% είναι άοπλοι.

Billy 2 Μαρτίου 2010 - 11:32:00 μ.μ. EET  

Τα παλιά οχήματα δεν μπορούν να πουληθούν πρώτον γιατί δεν υπαρχουν τόσο υπανάπτυκτοι που να αγοράζουν υλικά του ΒΠΠ και δεύτερο χρειάζονται άδεια πώλησης από τον κατασκευαστή. Ο β' ανώνυμος μιλάει για 50% επάνδρωση στον Έβρο, μήπως κάνω λάθος ημερομηνία και βλέπω 1967 αντί για 2010; Επάνδρωση 50% έχουν να δουν στον Εβρο πριν το 67. Από εκεί και πέρα πάνω από το 30% δεν ανέβηκε. Τώρα την υπολογίζω γύρω στο 15% στην καλύτερη των περιπτώσεων.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP