Ανακάλυψη εκμεταλλεύσιμων πετρελαϊκών κοιτασμάτων νότια του Καστελόριζου;

Τετάρτη, 10 Φεβρουαρίου 2010

Ευκαιρία οικονομικής ανάπτυξης ή νέα εστία έντασης;

Σύμφωνα με αποκαλυπτικό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας Το Ποντίκι, ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου και τα μέλη του ΚΥΣΕΑ, στα μέσα του περασμένου μήνα, πληροφορήθηκαν από αρμόδιες ελληνικές υπηρεσίες ότι στην περιοχή νότια του Καστελόριζου έχει διαπιστωθεί η ύπαρξη μεγάλων και εκμεταλλεύσιμων πετρελαϊκών κοιτασμάτων. H πληροφορία για την ύπαρξη εκμεταλλεύσιμων κοιτασμάτων έφθασε από τη Μόσχα μετά από επισταμένη μελέτη δορυφορικών λήψεων της περιοχής και ενδελεχή επιστημονική ανάλυση των δεδομένων.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι η πληροφορία για την ύπαρξη πετρελαϊκών αποθεμάτων σε μια εξαιρετικά ευαίσθητη περιοχή σχετίζεται και με την απάντηση του πρωθυπουργού στον Tούρκο ομόλογό του Erdogan. Συγκεκριμένα, στην απαντητική επιστολή Παπανδρέου τονίζεται χαρακτηριστικά "ενέργειες όπως το casus belli, οι υπερπτήσεις και οι ερευνητικές δραστηριότητες στην υφαλοκρηπίδα που δεν έχει ακόμα οριοθετηθεί σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες του Δικαίου της Θάλασσας, δεν βοηθούν καθόλου τη βελτίωση των σχέσεων μας".

Σύμφωνα με πολιτικούς παράγοντες των υπουργείων Εξωτερικών και Άμυνας, η ελληνική κυβέρνηση αξιολογεί ως εξαιρετικά επικίνδυνη την κατάσταση που διαμορφώνεται στην περιοχή που εκτείνεται νοτίως του Καστελόριζου, λόγω της εντατικής και συντονισμένης προσπάθειας της Άγκυρας να θέσεις υπό αμφισβήτησει την Ελληνικής Ζώνη Οικονομικής Εκμετάλλευστης στην περιοχή.

Το Καστελόριζο αποκτά ακόμα μεγαλύτερη στρατηγική σημασία καθώς αποτελεί σημείο οριοθέτησης της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Ελλάδας με την Αίγυπτο και με την Κύπρο. Γι’ αυτό το λόγο η Τουρκία είχε ζητήσει από την Αίγυπτο να μη λάβει υπόψη το Καστελόριζο, στις διαπραγματεύσεις της με την Ελλάδα, για την σχετική οριοθέτηση στη περιοχή. Η Τουρκία έχει ήδη οριοθετήσει αυθαίρετα την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη την οποία διεκδικεί μεταξύ Καστελόριζου και Κύπρου καθώς επίσης έχει ορίσει επί χάρτου τρεις περιοχές έρευνας για την Τουρκική Εταιρεία Πετρελαίων (ΤΡΑΟ) από το 2007. Μία εξ αυτών κόντεψε να προκαλέσει ελληνοτουρκικό θερμό επεισόδιο:
Mεταξύ 14-18 Νοεμβρίου 2008 σημειώθηκε ένταση στη περιοχή όταν το νορβηγικό ερευνητικό σκάφος MALENE OSTERVOLD προσπάθησε να πραγματοποιήσει γεωφυσικές έρευνες τουρκικών συμφερόντων, συνοδευόμενο από την φρεγάτα Gediz (F-495) κλάσης Ο.Η. Ρerry του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού (TDK) εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και συγκεκριμένα 80 ν.μ. νοτίως του Καστελόριζου (ή 25 ν.μ. ανατολικά της ορίου γραμμής του FIR Αθηνών). Στην περιοχή έσπευσε η κανονιοφόρος ΠΟΛΕΜΙΣΤΗΣ του Πολεμικού Ναυτικού και σημειώθηκε επεισόδιο όταν η τουρκική φρεγάτα προσέγγισε με επικίνδυνους ελιγμούς και προσπάθησε να διεμβολήσει το ελληνικό πλοίο. Υπό το φόβο κλιμάκωσης της έντασης σε κρίση, αποφασίστηκε από την τότε ηγεσία των αρμόδιων υπουργείων, να μην ανακοινωθεί το παραμικρό για το επεισόδι. Παρενθετικά σημειώνεται ότι η Νορβηγία θεωρείται παγκοσμίως κορυφαία σε επίπεδο θαλάσσιων ερευνών για εξεύρεση πετρελαίου.

Aξίζει να αναφερθεί ένα δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου της 28ης Νοεμβρίου 2008, σύμφωνα με το οποίο στο ακριτικό νησί των 200 κατοίκων έχουν γίνει την τελευταία δεκαετία 1.500 αμφιλεγόμενες συμβολαιογραφικές πράξεις μετεγγραφής ακινήτων, οι περισσότερες από τις οποίες σε αλλοδαπούς και ξένες εταιρίες αμφιλεγόμενης ταυτότητας ενώ εκφράζονται φόβοι ότι στη συνέχεια μεταγράφτηκαν με ιδιωτικά συμφωνητικά σε ιδιώτες και εταιρίες της Τουρκίας.

Πόσο τυχαία ήταν η αναφορά της περιοχής νοτίως του Καστελόριζου ως "τουρκικής κυριαρχίας" από την επίσημη ιστοσελίδα των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων;

Μεταξύ 17-21 Αυγούστου 2009 πραγματοποιήθηκε η τριεθνής άσκησης έρευνας και διάσωσης μεταξύ Τουρκίας, Ισραήλ και ΗΠΑ, με την επωνυμία "Reliant Mermaid Χ" («Αξιόπιστη Γοργόνα») στα διεθνή ύδατα νοτίως του Καστελλορίζου και εντός του FIR Αθηνών. Στην επίσημη ιστοσελίδα των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF) αναρτήθηκε σχετική ανακοίνωση, η οποία έκανε λόγο για διεξαγωγή της άσκησης σε "τουρκικά ύδατα". Το γεγονός αυτό εντοπίστηκε εγκαίρως από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές και μέσω του Έλληνα επιτετραμμένου στο Τελ Αβίβ υποβλήθηκε προφορικό διάβημα την περασμένη Κυριακή στην ισραηλινή πλευρά, η οποία, αφού παραδέχτηκε το λάθος, που προφανώς οφειλόταν στη ...μονομερή ενημέρωση της τουρκικής πλευράς, έσπευσε να διορθώσει τη σχετική ανακοίνωση, επισημαίνοντας ότι η άσκηση πραγματοποιείται αόριστα "σε θαλάσσια περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου".
Είχαν προηγηθεί στη περιοχή της Ρω τουρκικές ψυχολογικές επιχειρήσεις με αποστολή "δημοσιογράφων", οι οποίοι φωτογράφιζαν τις εγκαταστάσεις και τα φυλάκια του νησιού και αυξημένη στρατιωτική κινητικότητα, η οποία
καταγράφηκε με το ατύχημα της τουρκικής κορβέτας Βodrum (F-501) κλάσης Α69.Παιχνίδια πολέμου και οικονομική χειραγώγηση με οσμή υδρογονανθράκων


Όταν ο μακαρίτης Τάσσος Παπαδόπουλος ζητούσε με εμμονή και επιμονή από τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή να προχωρήσει η Ελλάδα στον προσδιορισμό Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης από το Καστελόριζο και προς τον Νότο, ήξερε τι έκανε. Η αποκάλυψη για ύπαρξη πετρελαικών κοιτασμάτων στην εθνικά ευαίσθητη περιοχή του Καστελόριζου δημιουργεί ένα γεωπολιτικό σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες, αν συσχετιστεί με την κατάσταση της Ελληνικής Οικονομίας και τις ευρύτερες γεωπολιτικές κινήσεις στη Μεσόγειο. Ενδεικτικά αναφέρονται:
1. Η κλιμάκωση της πίεσης των Ευρωπαίων Εταίρων για περιοριστική οικονομική πολιτική, τα στοχευμένα δημοσιεύματα από τον ευρωπαικό Τύπο και τις απειλές για ενδεχόμενη αποπομπή της Ελλάδας από την ΟΝΕ.
2. Η ρυμούλκηση της Ελληνικής Οικονομίας από τις ΗΠΑ και το ενδεχόμενο προσφυγής στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ή εξαγοράς του ελληνικού χρέους στην αμερικανο-εβραικών συμφερόντων επενδυτική εταιρία Goldman Sachs.

3. H ενεργειακή συνεργασία με τη Ρωσία ενόψει της επικείμενης επίσκεψης του πρωθυπουργού στη Μόσχα και η αυξανόμενη παρουσία του Ρωσικού Στόλου στη Μεσόγειο.
Τι μπορεί να σημαίνουν όλα αυτά και ειδικότερα η ύπαρξη κερδοφόρων (πρωτίστως για τις εταιρίες) πετρελαικών κοιτασμάτων σε μια "αδιευκρίνιστης κυριαρχίας" περιοχή μεταξύ Ελλάδας, Τουρκίας και Κύπρου;
Σύμφωνα με την εκτίμηση αρμόδιου κυβερνητικού παράγοντα που επικαλείται εφημερίδα, μια τέτοια παράμετρος οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε θερμό επεισόδιο με τη Τουρκία, προκειμένου στη συνέχεια να διευκρινιστούν οι ασάφειες περί κυριαρχίας. Κατά μία παραλλαγή αυτής της άποψης, η ενδεχόμενη πίεση για την αξιοποίηση των κοιτασμάτων με την εμπλοκή συγκεκριμένων εταιριών (βλ. Chevron στη Κύπρο), μπορεί να λειτουργήσει ως επιταχυντής εξελίξεων στις ελληνοτουρκικές συνομιλίες για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας που προωθούν Παπανδρέου και Erdogan. Με άλλα λόγια, η υφαλοκρηπίδα δε θα μείνει ακέραιη, συμπεραίνει ορθώς το δημοσίευμα.

http://strategy-geopolitics4.blogspot.com/2010/02/blog-post_10.html


2 σχόλια:

Ανώνυμος 11 Φεβρουαρίου 2010 - 12:50:00 μ.μ. EET  

[Mεταξύ 14-18 Νοεμβρίου 2008 σημειώθηκε ένταση στη περιοχή όταν το νορβηγικό ερευνητικό σκάφος MALENE OSTERVOLD προσπάθησε να πραγματοποιήσει γεωφυσικές έρευνες τουρκικών συμφερόντων, συνοδευόμενο από την φρεγάτα Gediz (F-495) κλάσης Ο.Η. Ρerry του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού (TDK) εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και συγκεκριμένα 80 ν.μ. νοτίως του Καστελόριζου (ή 25 ν.μ. ανατολικά της ορίου γραμμής του FIR Αθηνών). Στην περιοχή έσπευσε η κανονιοφόρος ΠΟΛΕΜΙΣΤΗΣ του Πολεμικού Ναυτικού και σημειώθηκε επεισόδιο όταν η τουρκική φρεγάτα προσέγγισε με επικίνδυνους ελιγμούς και προσπάθησε να διεμβολήσει το ελληνικό πλοίο. Υπό το φόβο κλιμάκωσης της έντασης σε κρίση, αποφασίστηκε από την τότε ηγεσία των αρμόδιων υπουργείων, να μην ανακοινωθεί το παραμικρό για το επεισόδιο.]

Το 2007 και περίπου την ίδια περίοδο ανάμεσα στα άλλα χοντρά που έκαναν οι Τούρκοι στο Αιγαίο και στην Αν.Μεσόγειο, και στα οποία κάναμε τουμπεκί ψιλοκομμένο (για να μην πω κάτι χειρότερο), μεταξύ 23/9 και 5/10 2007 διεξήγαγαν σεισμικές έρευνες στην πιο κάτω περιοχή, και... δεν έγινε τίποτα...
http://i59.photobucket.com/albums/g294/kinmid/first.jpg

Ένα και πλέον έτος μετά το 2008 διεξάγουν από 14/11/2008 επ'αόριστον (βάσει της σχετικής NAVTEX που θα παραθέσω παρακάτω) γεωφυσικές έρευνες στην πιο κάτω περιοχή, και ως εκ θαύματος... έχουμε μεγάλη και σοβαρή πρόκληση και ναυτικές κόντρες, κλπ, κλπ, κλπ...
http://i59.photobucket.com/albums/g294/kinmid/second.jpg

Ιδού και οι δύο περιοχές 2007 & 2008 μαζί:
http://i59.photobucket.com/albums/g294/kinmid/Both.jpg

Και η NAVTEX:
-------
ZCZC FA93
132212 UTC NOV 08
ANTALYA TURK RADIO
NAVTEX NAVIGATIONAL WARNING NUMBER 545/08

MEDITERRANEAN SEA

1. M/V MALENE OSTERVOLD WILL CONDUCT GEOPHYSICAL RESEARCH FROM 0400Z 14 NOV 08 UNTIL FURTHER NOTICE TOWING 7200 METER LONG CABLES IN AREA BOUNDED BY

35 35 00 N 029 00 00 E
35 35 00 N 030 20 00 E
34 00 00 N 029 00 00 E
34 00 00 N 030 20 00 E

2. CANCEL 519/08

WIDE BERTH REQESTED
NNNN
-------


Y.Γ.
Συγχαρητήρια εν κρυπτώ!!!
Νίκος (kinmid)

enkripto 11 Φεβρουαρίου 2010 - 2:37:00 μ.μ. EET  

Νίκο, σε ευχαριστώ γα τα καλά λόγια και τις ενδιαφέρουσες επισημάνσεις σου :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP