Κυβερνώσα «Χαραυγή» «Αλήθεια» & «Πολίτης»

Σάββατο, 16 Ιανουαρίου 2010

Του Λάζαρου Μαύρου

Ουδέποτε πρίν στην Κύπρο, σε ολόκληρη την ιστορία του κυπριακού Τύπου, της δημοσιογραφίας, των εφημερίδων, των περιοδικών και της ανέλιξής των την τελευταία 20ετία σε ΜΜΕ, που περιλαμβάνουν ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς, ΔΕΝ υπήρξε δολοφονία δημοσιογράφου, εκδότη ή διευθυντικού των στελέχους, ούτε επί αγγλικής σκλαβιάς 1878-1960, ούτε στα 49 χρόνια της Κυπριακής Δημοκρατίας 1960-2009, παρά μόνο μία και μοναδική φορά:

Την νύχτα της Δευτέρας, 23ης Απριλίου 1962, στον τουρκομαχαλλά της Λευκωσίας: Διατεταγμένοι εκτελεστές της τουρκικής ΤΜΤ, διοικούμενης από αξιωματικούς του Γραφείου Ειδικού Πολέμου του τουρκικού Γενικού Επιτελείου και με επικεφαλής της πολιτικής πτέρυγας της ΤΜΤ τον Ραούφ Ντενκτάς, δολοφόνησαν τους δημοσιογράφους - δικηγόρους Αϊχάν Χικμέτ και Αχμέτ Γκουρκάν. Εκδότες της αντι-ντενκτασικής εβδομαδιαίας τ/κ εφημερίδας «Τζούμχουριετ» και συνεργάτες του δολοφονηθέντος το 1965, επίσης από την ΤΜΤ, αντι-ντενκτασικού συνδικαλιστή του ΑΚΕΛ Ντερβίς Αλί Καβάζογλου και του γιατρού και πολιτευτή, συνεργάτη του τότε Προέδρου Μακαρίου, δρος Ιχσάν Αλή. Τον Χικμέτ τον πυροβόλησαν στο κρεβάτι του. Δίπλα απ’ τη σύζυγο και τα δύο ανήλικα παιδιά του. Και τον Γκουρκάν μέσα στ’ αυτοκίνητό του, μόλις επέστρεψε στο σπίτι του.

Την νύχτα της Κυριακής 20ής Μαρτίου 1994, πληρωμένος από τις τουρκικές Μυστικές Υπηρεσίες, Ελληνοκύπριος του υποκόσμου, πυροβόλησε με πέντε σφαίρες και δολοφόνησε τον εκπρόσωπο Τύπου της τότε Επιτροπής Αλληλεγγύης στο Κουρδιστάν, Θεόφιλο Γεωργιάδη. Έξω από το σπίτι του, μόλις κατέβηκε από το αυτοκίνητό του.

Την νύχτα της Δευτέρας 11ης Ιανουαρίου 2010, άγνωστος εκτελεστής δολοφόνησε με δύο πυροβολισμούς, έξω από το σπίτι του, τη στιγμή που κατέβαινε από το αυτοκίνητό του τον επικεφαλής του Συγκροτήματος ΜΜΕ «Δίας» Άντη Χατζηκωστή.

Α Υ Τ Ο Ν Ο Η Τ Ο δημοσιογραφικό καθήκον, υπέρτερο της ψυχικής συντριβής, επιβάλλει να διατυπώνουμε εγκαίρως, ευθαρσώς και εντίμως ΚΑΙ τις δικές μας υποψίες, εκτιμήσεις και εικασίες για το διαπραχθέν κακούργημα. Για να τις γνωρίζει και να τις συνεκτιμά, ΜΑΖΙ ΜΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΛΛΕΣ διερευνώμενες ΚΑΙ η κοινωνία ΚΑΙ, προπάντων, οι αρμόδιες Αρχές που έχουν το δύσκολο καθήκον να εξιχνιάσουν το έγκλημα. Αυτό έκανε η στήλη την Τετάρτη και την Πέμπτη. Τζι’ εππέσαν πάνω μας να μάς φαν τζιαι να μας ξηκοκκαλίσουν: Η κυβερνώσα «Χαραυγή», η «Αλήθεια» και ο «Πολίτης»! Δεν πειράζει. Ενδεχομένως γνωρίζουν με βεβαιότητα όσα αγνοούμε εμείς οι «άθλιοι», «παράφρονες», «παρανοϊκοί», «επικίνδυνα αρρωστημένα μυαλά», «βλάκες» κι όσα άλλα μας προσάπτουν! Προσευχόμαστε να έχουν απόλυτο δίκαιο.

Σημερινή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP